Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs

Af Bjarke, elev i 8. klasse.

Den morgen engang i 80´erne, hvor der var allermest tåge og ingen er stået op, hopper Den lille Havfrue ned fra sin sten for at nå et stævnemøde med H.C. Andersen.

Hun går igennem København for at komme til Hovedbanegården, hvor hun skal med tog til Odense, men ender i Helsingør. Hun farer vild på et gammelt slot, Kronborg, som bygget for mange år siden på det smalle sted mellem Danmark og Sverige, så man kunne opkræve Øresundstold og øvrigt forsvare sig mod uvedkommende.

Hun havner nede ved Holger Danske; ham spørger hun om vej til Hovedbanegården, men han snorker bare videre, for landet er vel ikke direkte i fare – bare fordi en lille havfrue ikke kan finde vej. Havfruen må så nødvendigvis bruge sit hoved, som så brutalt blev savet af i 1960 af Jørgen Nash. Hun får den geniale idé at gå mod syd – det er nemlig svært at komme meget længere mod nord, når man har trætte finner. Langt om længe finder hun Hovedbanegården.

Hun når toget til Odense, men falder i søvn og ender i Esbjerg. Hun aner ikke, hvor hun er, så hun går ned til havnen for at spørge en fisker. Han svarer på et mærkelig sprog, som hun ikke forstår. Hun begiver sig op langs kysten og klitterne og ser Vesterhavet – hun har aldrig set så store bølger før.

Da havfruen når enden af Vesterhavet, trænger hun frygtelig til en kop kaffe. Hun tager Sandormen ind til Skagen. Sandormen er den traktortrukne vogn, der kører turister ud på Grenen for at se Skagerak og Kattegat mødes. I Skagen drikker hun kaffe på Brøndums Hotel, hvor man år noget af det kage i hele Kongeriget. Der bliver også tid til en tur til Anna og Michael Anchers hus, hvor hun nyder Skagenmalernes dejlige billeder. Specielt synes havfruen billedet af damen og hunden, der går tur ved, er smukt.

Havfruen er ved at være sulten, så hun tomler den til Odense ad motorvejen. Hen over den ny Lillebæltsbro, som blev indviet i 1970, spekulerer hun på, hvad H. C. Andersen og hende skal foretage sig i aften. Hun skal i hvert fald nå det sidste tog til København, så hun er klar næste morgen på sin sten, når alle japanerne og alle de andre turister kommer for at tage billeder.

H. C. Andersen står og venter på banegården, og de tager ind på Flakhaven, som er rådhuspladsen i Odense. De tager en lille tur i Odense City, hvor de blandt andet ser H. C. Andersens barndomshjem. Efter det er de begge rigtig sultne. De finder en lille kro, hvor de laver god gammeldags mad.

Pludselig er det blevet sent – Havfruen må afsted oven på en dejlig date med H. C. Andersen – og om hun nåede toget? Det tror jeg. For hun sad på sin sten, sidst jeg var i København.

 

 

Leave a Reply